maanantai 11. maaliskuuta 2013

Metallituotemaalaus, ammattiosaamisen näyttö

Junanosien näyttötyön selosteEnsiksi otetaan pöytä, johon kerätään junanosat mitä aletaan tekemään.

Kun pöytä ja junanosat on valittu aletaan junanosia puhdistamaan rasvasta, liasta ja irtoavasta maalista esim. kittilastan, mattopuukon tai muitten työhön soveltuvien välineiden avulla. Tässä vaiheessa on jo hyvä muistaa suojavälineet; silmäsuojain, hanskat, haalari ja turvakengät.Kun junanosat on rapsutettu irtoavasta liasta, ne laitetaan n. 80 asteiseen pesuriin n. 5min jossa pesuaineena käytetään lipeää. Vaihda tällä välin pöytään puhdas pahvisuoja. Kun osat ovat tulleet pesurista kuivaa ne, koska jos niitä ei kuivaa ja ne laitetaan sinkoon singon teräskuulat pakkaantuvat kosteina toisiinsa kiinni, jonka seurauksena koko masiina voi mennä tukkoon. Tarkista onko osissa mahdollisesti vielä likaaja raaputa mahdollinen lika pois. Osat ovat kuumia pesurista tullessaan, joten pitää olla varovainen.Kun osat ovat puhtaat rasvasta ja liasta osat laitetaan sinkoon, jossa on teräskuulia. Osat ovat singossa n. 2 min, koska se on sopiva aikaväli käännellä niitä, jotta kaikkialta irtoa maali ja ruoste. Suojalasit ja hanskat ovat erittäin tärkeitä sinkoa käytettäessä, koska singosta lentelee kuulia.
Tällä välin voidaan pöydälle asetella rimat maalausta varten. Kun kaikki osat ovat puhtaat ruosteessa ja maalista aseta ne rimojen päälle, jotta ne ei jää pahviin kiinni. Aseta osat sopivin välimatkoin.

(osat tulleet singosta)

Tämän jälkeen osat jotka tarvitsee suojata, ne suojataan.Kun kaikki osat ovat maalausta vaille valmiit viedään ne maalaamoon. Sitten mennään tekemään maali. Maali on Temalac FD 50. Ohenteena käytetään 1006 tinneriä. Seos suhde on 5:1. Maaliin ei tule kovettajaa. Maalina käytetään kyseistä maalia siksi, koska se antaa hyvä ruosteen esto suojan.

Tämän jälkeen maalaamaan. Ruiskuna käytetään pohjamaaliruiskua, jonka suuttimen koko on sopiva teolliselle maalille. Paineita n. 3paaria, koska osa paineista jää letkuihin, jolloin ruiskulla on n. 2paaria painetta.

Aloita maalaus sivuista eli ns. vaikeimmista kohdista. Sitten maalaa osat päältä. Anna kuivua n. 10min, käännä ja maalaa toiselta puolelta. Muista maalatessa oikeat suojavälineet; hengityssuojain, haalarit jne.
Kun osat on maalattu jätä ne kuivumaan. Ylimääräisen maalin voi laittaa takaisin maalitynnyriin, koska maalissa ei käytetä kovettajaa. Pese ruisku liuottimella huolellisesti.Annetaan junanosien kuivua n. kaksi päivää, jonka jälkeen ne voi pakata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti